Schietwilg (Salix Alba)

Schietwilg

Aan de waterkant zie je vaak de schietwilg staan (Salix Alba). Een boom uit de wilgenfamilie die tot 20 meter hoog wordt. De wilg heeft een smalle kroon en in het voorjaar heeft de kroon een zilveren glans. Dit komt door de zijdeachtige beharing op beide zijden van de smalle, langwerpige bladeren. De rand van de bladeren is fijn gezaagd.


Een leuk weetje: De naam Salix komt waarschijnlijk van het Keltische sal (dicht bij water), omdat veel wilgensoorten langs het water groeien. Het kan ook afkomstig zijn van het Latijnse salire (snel groeien), omdat veel wilgensoorten erg snel groeien.

 

 Deze snelgroeiende boom lijkt van afstand vaak zilvergrijs. De donkergekleurde grove stam en de smalle bladeren zijn kenmerkend. In de zomer komt veel zaadpluis vrij waardoor het soms wel lijkt te sneeuwen.


De schietwilg is landschappelijk breed toepasbaar en wordt als knotboom veel aangeplant langs waterkanten. In stedelijk gebied kan deze boom toegepast worden als parkboom of in brede groenstroken. De schietwilg verdraagt geen verharding op de wortels.

De schietwilg kan goed gesnoeid worden en wordt vaak beheerd als knotboom. Wilgentakken worden al  eeuwenlang gebruikt voor het vlechten van bijvoorbeeld manden of natuurlijke afrasteringen. 


Een veelvoorkomend probleem bij de schietwilg is de aantasting door watermerkziekte. Deze wordt veroorzaakt door een bacterie en is zeer besmettelijk. Besmette bomen kunnen geknot worden om ze op deze manier gezond te houden.


Als je in de buurt van Baarn bent, is het absoluut de moeite waard om een wandeling te maken langs rivier de Eem. Daar vind je natuurreservaat de Wolkenberg, waar je deze prachtige wilgensoort veelvuldig ziet staan langs de waterkant. Er is door lokale boeren een prachtig wandelpad aangelegd. Je kunt de wandeling het beste beginnen bij de kruising van het Zuidereind en de Grimmesteinseweg in Baarn.


Nog een leuk weetje: De rivier de Eem is de enige rivier die in Nederland ontspringt als uitmondt. De Eem heeft een lengte van 18 km, ontspringt in Amersfoort en stroomt uit in het Eemmeer. 

error: Content is protected !!